Färggrann vintersallad

Skölj och torka spenaten. Dela granatäpplet och peta ut fröna. Hacka mandlarna. Lägg i ett serveringskärl. Dela och skiva avokadorna, och droppa över citronjuice. Lägg avokadoskivorna i salladen och servera genast.

Källa: www.eldorado.fi

100 g babyspenat
1 granatäpple
1 påse mandlar
2 avokador
2 msk citronjuice

Kycklingbiffar med lök

Kycklingbiffar:
Krydda filéerna med chili, salt och peppar. Grädda i ugn eller stek i stekpanna.
Gör lökblandningen. Skala lökarna och skär i tunna skivor. Stek löken i olja på svag värme tills den blir gyllenbrun. Strö över socker och stek ännu i ungefär en minut. Tillsätt matlagningsgrädde och senap. Fortsätt steka tills grädden blir varm. Krydda med salt och peppar. Lägg lökblandningen på de stekta kycklingfiléerna.
Servera med kokt potatis och grönsallad eller den ostgratinerade löken.

Ostgratinerad lök:
Skala och skär löken i klyftor. Lägg löken i en ugnsform med olja, salt och peppar. Grädda i 175 grader i cirka en timme.

Källa: www.eldorado.fi

4 kycklingfiléer
4 lökar
2 msk ryps- eller olivolja
4 msk matlagningsgrädde
2 tsk socker
1 tsk senap
½ tsk mald torkad chili
salt
färskmald svartpeppar

Servera med ostgratinerad lök

Ostgratinerad lök
4–6 gula lökar i klyftor
3/4 dl olivolja
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
3/4 dl torrt vitt vin
2 tsk senap
1 pkt bacon
2 dl riven gräddost
1 dl smulad blåmögelost
salt
färskmald svartpeppar

Scones

Värm ugnen till 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Skär margarinet i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Häll i matlagningsgrädden och blanda ihop snabbt så att degen inte blir seg.
Forma två runda plattor på ett mjölat bakplåtspapper. Skär i trekantiga bitar med degsporre, men så att bitarna inte lossar helt från varandra. Vispa upp ägget lite grann och pensla.
Grädda i ca 20 minuter. Kontrollera efter ca 15 minuter. Kakorna är färdiga när de fått en vacker brun yta och bottnen känns lite hårda.

 

Tips: Scones går snabbt att baka eftersom alla ingredienser kan röras ihop kylskåpskalla och degen inte ska knådas för länge.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3/4 dl socker
50 g bakmargarin
2 dl matlagningsgrädde
Pensla med 1 ägg
Servera med hjortron- eller hallonsylt och vispgrädde

Chokladsemifreddo med hallon

Semifreddo är en italiensk dessert som ligger någonstans mellan parfait och mjuk glass. I denna version kombineras hallon med smakparet vanilj och choklad.
För 6 personer

Koka hallonen och låt svalna i kylskåpet. Om du inte gillar hallonfrön kan du pressa hallonen genom en tät sil. Den som verkligen gillar sött kan tillsätta några teskedar florsocker.
Vispa den kalla vaniljsåsen till hårt skum. Lägg plastfolie i en form (ca 1,2 l) och häll hälften av vaniljsåsen i formen. Häll ungefär ½ dl chokladsås ovanpå och mosade hallon i tunna band. Häll på resten av vaniljsåsen och igen ½ dl chokladsås och resten av hallonen.
Täck formen och låt stå i frysen i högst fyra timmar. Då blir desserten halvfryst som en äkta italiensk semifreddo. Om du vill kan du också låta den stå i frysen längre tills den blir genomfrusen.

Servera nästan direkt ur frysen med resten av chokladsåsen.

Källa: www.eldorado.fi

125 g frysta hallon
2½ dl vispbar vaniljsås
1 dl chokladsås
Servera med:
1 dl chokladsås

Kakao med marshmallows

Blanda kakaopulvret, socker och vaniljsocker med kokande vatten. Häll över i en mugg. Vispa mjölken till skum om du vill och blanda med resten av ingredienserna. Avnjut med några marshmallows en kylig vinterkväll.

Källa: www.eldorado.fi

1 stort glas
ca 1 tsk kakaopulver
3 tsk socker
1½ tsk vaniljsocker
2 dl kokande vatten
½ dl mjölk
några marshmallows
Dekoration:
några blad färsk mynta